Vážíme si Vaše soukromí

Soubory cookie se používají na ukládání nastavení a předvoleb, na statistiku a analýzu uživatelského správání, poskytování funkcí sociálních sítí a personalizaci obsahu a reklam. Souhlas poskytujete společnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany soukromých údajů

Blog autocar

Na našem blogu naleznete články o všem, co se týká tažných zařízení, přívěsných vozíků a přepravníků, nosičů kol, střešních nosičů a střešních boxů a našeho dalšího sortimentu.

Kategorie : Autocar
Mohu jezdit s tažným zařízením, i když se nepoužívá?

Mohu jezdit s tažným zařízením, i když se nepoužívá?

Při výběru tažného zařízení se musíte rozhodnout, zda dáte přednost pevnému nebo odnímatelnému tažnému zařízení. V praxi se obvykle používají tři typy tažných zařízení: pevné - přišroubované, odnímatelné s bajonetem a svislé s bajonetem.

Pokud namontujete první typ tažného zařízení - pevný, není možné jej demontovat jinak než pomocí nářadí, tj. "koule" je pevně přišroubovaná. Pokud nezhoršuje čitelnost registrační značky a nepřekáží světlu, není nutné takové tažné zařízení demontovat, takže ho můžete mít namontované stále, i když zrovna netaháte například přívěs, a nehrozí vám pokuta.

Pevné ťažné

Můžete mít také odnímatelný nebo svislý bajonet. V tomto případě "vozidlo vybavené spojovacím zařízením s odnímatelnou spojovací koulí (ISO 50) třídy A50-X bez použití speciálního nářadí musí mít tuto kouli odstraněnou, pokud se právě nepoužívá k připojení přívěsu nebo jiného zařízení, např. nosiče jízdních kol". Při nedodržení hrozí pokuta.

                                                         Odnímateľný bajonet   Vertikálny bajonet    

Pro ještě snazší pochopení:

V závislosti na způsobu upevnění tažné koule si můžete vybrat 3 varianty provedení konkrétního tažného zařízení:

  •  šroubový systém - pevná montáž,
  •  bajonetový systém - snadná demontáž tažné koule,
  •  vertikální bajonetový systém - snadné odstranění tažné koule, kdy už ani není vidět, že je   tažné zařízení na vozidle namontováno.