Vážíme si Vaše soukromí

Soubory cookie se používají na ukládání nastavení a předvoleb, na statistiku a analýzu uživatelského správání, poskytování funkcí sociálních sítí a personalizaci obsahu a reklam. Souhlas poskytujete společnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany soukromých údajů

Blog autocar

Na našem blogu naleznete články o všem, co se týká tažných zařízení, přívěsných vozíků a přepravníků, nosičů kol, střešních nosičů a střešních boxů a našeho dalšího sortimentu.

JAK SPRÁVNĚ PŘIPOJIT PŘÍVES A POJISTNÉ LANKO?

JAK SPRÁVNĚ PŘIPOJIT PŘÍVES A POJISTNÉ LANKO?

Vlastníte přívěsný vozík? Nezapomeňte na upevnění pojistného lanka. Pojistná lanka k nájezdovým brzdám dokáží zvýšit bezpečnost na cestách při nechtěném odepnutí přívěsu. Ne vždy jsou ale správně upevněny. My vám ukážeme, jak to dělat správně.

 

Za jízdy by měla být karabinka zachycena v oku určenému pro závěs nebo v blízkosti závěsu tažného zařízení automobilu. V případě nehody, kdy dojde k odtržení přívěsu, slouží lanko jako nouzová brzda. Zatáhne páku ruční brzdy, zabrzdí přívěs a následně se lanko přetrhne nebo se rozevře karabina.

 

Pozor na nesprávné upevnění lanka

Pojistné lanko v žádném případě neumisťujte na kouli tažného zařízení! V případě odtržení brzděného přívěsu nebo karavanu by nedošlo k aktivování nouzové brzdy.

 

poistní lanko

Jaké přívěsy mají povinnost pojistného lanka?

 

Pojistné bržděné lanko musí mít zapojena všechna bržděná přípojná vozidla, kde automaticky spadají i přívěsy s nejvyšší přípustnou hmotností nad 750kg.

Nebrzděné přívěsy do 750 kg pojistné lanko nepotřebují, kvůli bezpečnosti se však doporučuje používat jej neustále. Nebrzděné přívěsy by měly mít pojistné ocelové lanko, které při odpojení přívěsu zabrání pádu ocelové tyče na zem a nechtěnému pohybu přívěsu.