Vážíme si Vaše soukromí

Soubory cookie se používají na ukládání nastavení a předvoleb, na statistiku a analýzu uživatelského správání, poskytování funkcí sociálních sítí a personalizaci obsahu a reklam. Souhlas poskytujete společnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany soukromých údajů

Blog autocar

Na našem blogu naleznete články o všem, co se týká tažných zařízení, přívěsných vozíků a přepravníků, nosičů kol, střešních nosičů a střešních boxů a našeho dalšího sortimentu.

Jak si vybrat střešní box na auto?

Jak si vybrat střešní box na auto?

Na co se zaměřit před nákupem

Co v něm budete převážet?

Střešní boxy jsou vyrobeny v délce od 100cm do cca 275 centimetrů. Pokud u boxu najdete rozměry jen v cm, mějte na paměti, že jde o vnější strany. Vnitřní rozměry mohou být až o 10 cm menší.

Delší a užší box na auto je vhodný pro bezpečné přenášení lyží, nebo rybářských prutů a dalších dlouhých předmětů, které se do boxu vejdou. Výhodu tohoto typu boxu pociťují zejména rodiny s dětmi, které chtějí kromě boxu využít na strop také jedno nebo dvě jízdní kola, snowboard nebo jiné velké předměty potřebné na dovolenou.

Střešní box dokáže odvézt hmotnost od 45kg, některé mají nosnost až 75kg.

Jak často budete box používat?

Vybírejte si střešní box na základě toho, zda jde o sezónní záležitost, nebo o celoroční využití.

Chcete kvalitní střešní box?

Kvalitní střešní box by měl být vyroben z kvalitního materiálu. Mělo by jít o tvrzený plast, který nepodléhá tepelným výkyvům a jeho hmotnost by neměla být příliš velká. Pokud chcete ten nejodolnější, zvolte si box vyrobený z TOP materiálu - ABS plastu, který je navíc vysoce odolný proti mechanickému poškození.

Thule Motion XT Sport TITANThule Motion XT Sport TITANThule Motion XT Sport TITAN

Důležité parametry při výběru

1. Velikost boxu

Na tvaru a velikosti záleží víc, než si myslíte. Přímo ovlivňují jak kapacitu, kterou máte, míru, do jaké budete moci něco postavit vedle boxu, tak i snadnost řízení a parkování. Na trhu najdete střešní boxy v několika tvarech a velikostech, jejichž šířka, délka a výška jsou uvedeny v popisu produktu.

Chcete-li vybrat model kompatibilní s vaším vozem, ujistěte se, že rozměry umožňují snadnou montáž střešního boxu na příčníky. Všimnete si, že nejčastěji narazíte na delší a užší model, širší a kratší nebo širší a delší.

2. Objem

Kapacita boxu je vyjádřena v litrech. Pokud rychle prozkoumáte trh, zjistíte, že limity jsou někde mezi 200 litry a 700 litry.

3. Nosnost

Jak jsme zmínili výše, nosnost střešních boxů se pohybuje přibližně od 45kg do 75kg. Při uchycení na střechu vozidla se kontroluje také nosnost příčníků a samotné střechy.

4. Způsob uchycení boxu

Jednou z možností je prostřednictvím U-profilu. Další z možností je rychloupínání, které se jednoduše zacvakne ke střešním nosičům, nebo uchycení pomocí T - drážky.

5. Způsob uzatváraní boxu

Střešní box lze otevírat z jedné strany, z ooch stran nebo nekteřé modely i zezadu. Záleží na Vašich požadavcích.

6. Centrální uzamykání 

Většina moderních střešních boxů je dnes vybavena centrálním zámkem. Po otočení klíčem zamkne box na více místech a několikanásobně zvýší tak jeho zabezpečení.

Thule Motion XT Sport TITANThule Motion XT Sport TITANThule Motion XT Sport TITAN